Välgörande aktieutdelning
Många aktiebolag lämnar utdelning under våren. För dig som är aktieägare kan det därför vara hög tid att börja fundera över vad du vill göra med pengarna. Ett alternativ kan vara att skänka hela eller del av din utdelning till en skattebefriad ideell organisation. Gör du det på rätt sätt behöver du inte skatta för utdelningen.
Sedan 2006 har privatpersoner haft möjligheten att skänka aktieutdelning från börsnoterade bolag skattefritt till välgörenhetsorganisationer. Enligt en dom 2009 från Högsta förvaltningsdomstolen finns samma möjlighet för dig som äger aktier i ett fåmansföretag.
Att aktieutdelningen blir skattefri innebär att 100 procent av utdelat belopp kan användas i organisationens välgörenhetsarbete.
För att du själv inte ska bli beskattad måste du ha gett bort rätten till utdelningen innan bolagsstämman äger rum i det utdelande bolaget.
Vill du skänka utdelningen från ett fåmansföretag får du börja med att se till att bolaget har aktiebrev med utdelningskupong. Därefter ska ett gåvobrev samt utdelningskupong skickas till den organisation som ska ta emot gåvan. Det gör du innan bolagsstämman.
Som ett led i bevisningen av att du skänkt bort utdelningen bör styrelsen vid bolagsstämman föra in i bolagsstämmoprotokollet vilken organisation som har fått utdelningen.
Kontakta den organisation du vill ge pengar till i god tid. Många skattebefriade organisationer med 90-konton har väl utarbetade rutiner för att ta emot utdelning på ett sätt som uppfyller alla formella krav. Men du hittar även mall för aktiebrev, gåvobrev och utdelningskuponger hos aktiegåvan.se och på flera av organisationernas egna sajter. Stäm även av gåvan i förväg med din Auktoriserade Redovisningskonsult.
Företagsaktuellt nr 1 2018
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …
Inkomster från uthyrning av olika tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …
Många pensionärer får kvarskatt
Närmare 366 000 personer över 65 år fick kvarskatt när slutskattebeskeden för årets beskattning nu har skickats ut. Man blir lite nyfiken. Hur kan det bli så?De som har fått besked om …
Sista chansen för tillfälligt anstånd
Sedan coronapandemin har företagen beviljats tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter med 45 miljarder kronor. Än finns det möjlighet att ansöka om tillfälligt anstånd. …
Inkomster från personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete
I den tredje artikeln för detta område är det nu dags att gå igenom vilka beskattningsregler som gäller om du utför småarbeten. Som vi har berättat i tidigare artikel får nu Skatteverket …
Hästar under luppen
Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …
Tillfällig skattefri förmån att ladda bilen på jobbet
Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …
Fortsatt skattenedsättning på viss dieselanvändning
Nu har riksdagen beslutat om en fortsatt nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk. Den tidigare nedsättningen skulle gälla fram till och med den …