Skattereduktion för ROT-arbete oavsett vem som betalar fakturan

Trots att ROT-fakturan hade betalats av annan än köparen ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att utföraren av arbetet hade rätt till utbetalning från Skatteverket.

Byggföretaget B AB utförde under 2012 reparationsarbeten på en fritidsfastighet som ägdes gemensamt av fyra personer. Var och en fakturerades sin andel av arbetskostnaden men samtliga fakturor betalades av en av delägarna. B AB begärde och fick utbetalning från Skatteverket enligt reglerna för hushållsarbete motsvarande den skattereduktion som de fyra delägarna preliminärt bedömdes ha rätt till.

Nytt beslut

Under 2013 beslutade Skatteverket att återkräva betalningen avseende två av delägarna. Skatteverket konstaterade att samtliga fakturor hade betalats av en av de andra delägarna och enligt verket hade därför de två delägarna inte haft någon utgift för hushållsarbete. Att de två delägarna vid tiden för Skatteverkets beslut hade ersatt den delägare som betalat deras fakturor saknade enligt Skatteverket betydelse eftersom betalningen var gjord efter att verket hade inlett sin utredning.

B AB överklagade Skatteverkets beslut och yrkade att det skulle upphävas. Bolaget uppfattning var att en utgift uppkommit vid faktureringstidpunkten.

Högsta förvaltningsdomstolen

Eftersom de båda delägarna var för sig hade fakturerats för sin andel av arbetskostnaden var, enligt Högsta förvaltningsdomstolen, kravet på att de ska ha haft utgifter för hushållsarbete uppfyllt.

Av lagtexten kan det inte utläsas att en betalning måste ha gjorts av köparen själv för att denne ska ha rätt till skattereduktion. Inte heller ger förarbetena till lagstiftningen stöd för ett sådant synsätt. Det enda som framgår är att betalning ska ha skett, framhåller Högsta förvaltningsdomstolen.

Tidigare avgörande

Att en betalning som görs av någon annan kan ligga till grund för skattereduktion framgår även av ett tidigare avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen. I det rättsfallet ansågs en utförare av hushållsarbete ha rätt till utbetalning trots att fakturan inte hade betalats av köparna själva utan av ett aktiebolag som de var delägare i. Delägarnas avräkningskonton i bolaget debiterades samma dag som fakturan betalades. Av rättsfallet framgår dock inte att denna reglering var avgörande för utgången i målet.

Skatteverkets beslut ändrades

Högsta förvaltningsdomstolen kom fram till att det inte var motiverat att i den aktuella situationen uppställa ett krav på att köparens och säljarens mellanhavanden ska ha reglerats för att köparen ska ha rätt till skattereduktion. Mot denna bakgrund och då bolaget i övrigt uppfyllt de krav som uppställts för utbetalning biföll Högsta förvaltningsdomstolen bolagets överklagan.

Dom 2016-04-22, mål nummer 5893-14

Företagsaktuellt nr 4 2016

 



Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Senaste nytt