Inget avdrag för moms vid missad vidarefakturering

Ett moderbolag fick enligt kammarrätten inte göra avdrag för moms på de kostnader det haft för att stödja sina dotterbolags momspliktiga verksamheter. Anledningen till det var att man missat att vidarefakturera kostnaderna till dotterbolagen.

A AB var moderbolag i en koncern som bedrev näringsverksamhet inom framförallt operationell leasing. Bolaget tillhandahöll tjänster av ekonomisk, administrativ och juridisk karaktär till sina dotterbolag.

A AB hade gjort avdrag för den ingående momsen på samtliga kostnader. Men för att förenkla sin administration hade bolaget från och med oktober 2011 till och med december 2013 inte vidarefakturerat dotterbolagen för deras andel av kostnaderna och momsen. I stället fick A AB utdelning från dotterbolagen.

Skatteverket

Skatteverket nekade A AB avdrag för ingående moms med cirka en miljon kr och påförde bolaget reducerat skattetillägg med cirka 120 000 kr. Skatteverket motiverade sitt beslut med att en verksamhet måste medföra utgående momspliktiga transaktioner för att avdragsrätt för ingående moms ska finnas. Eftersom A AB inte bedrev någon momspliktig verksamhet under den aktuella perioden saknade bolaget avdragsrätt för ingående moms.

A AB överklagade Skatteverkets beslut och framhöll att för statens del innebar det valda förfarandet från bolagets sida ett nollsummespel. Om bolaget valt att vidarefakturera varje dotterbolag för sin andel av de gemensamma kostnaderna skulle detta endast ha fått till följd att bolaget hade redovisat utgående moms på dessa kostnader och samtidigt fått avdrag för den ingående momsen. Eftersom dotterbolagen var registrerade för moms innebar detta att dessa skulle fått avdrag för ingående moms för dessa kostnader.

Förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten konstaterade att bolaget inte hade bedrivit någon verksamhet som genererat momspliktiga intäkter. Bolaget hade dock gjort avdrag för den ingående moms det haft för att stödja sina dotterbolags verksamheter. Eftersom bolaget inte fakturerat sina dotterbolag hade bolaget tillhandahållit tjänster utan ersättning. Att bolagets underlåtenhet att fakturera dotterbolagen genererat bolaget intäkter i form av utdelningar innebar inte heller att tjänsterna tillhandahållits mot ersättning, framhöll förvaltningsrätten. Eftersom bolaget inte visat att det hade bedrivit någon momspliktig verksamhet under den i målet aktuella perioden saknades rätt till avdrag för ingående moms. Förvaltningsrätten fann inte heller skäl att medge ytterligare befrielse från skattetilläggen.

Kammarrätten i Stockholm ändrade inte på förvaltningsrättens dom.

Dom 2016-04-19, mål nr 4440-4441-15.

Företagsaktuellt nr 4 2016

 



Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Senaste nytt